Thuislaadpunt in België: verplichte registratie vanaf 2024

Thuis opladen is een populaire en kosteneffectieve keuze geworden voor veel eigenaren van elektrische voertuigen. Maar, er zijn enkele nieuwe eisen die komen kijken bij het hebben van een thuislaadpunt. We willen je graag informeren over de nieuwe verplichte registratie van thuislaadpunten vanaf 1 januari 2024.

Waarom is de registratie van jouw thuislaadpunt belangrijk?

Met de toenemende vraag naar elektriciteit in België zijn er meer afschakelplannen in werking getreden. Door jouw laadpunt te registreren, help je de netbeheerders om het elektriciteitsnet beter te begrijpen. Dit stelt hen in staat om tijdig aanpassingen te maken en het risico op storingen te verminderen.

Wat moet je weten?

Hoewel deze meldingsplicht al bestond in Vlaanderen en Wallonië, zal er vanaf 2024 geen tolerantie meer zijn.

Concrete maatregelen
  • In het Vlaams Gewest moeten particulieren hun thuislaadpunt met een laadvermogen van 5 kVA of meer, dat is aangesloten op het laagspanningsnet, registreren bij netbeheerder Fluvius.
  • In het Waals Gewest moeten alle netgebruikers met een oplaadpunt de netbeheerder op de hoogte brengen. Netbeheerders in Wallonië zijn onder andere ORES, die 75% van het gebied bestrijkt, en RESA, de netbeheerder in de provincie Luik. Andere netbeheerders in het Waalse Gewest zijn AIEG, AIESH en REW.
  • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten particulieren vanaf 1 januari 2024 hun laadstation registreren bij netbeheerder Sibelga.
Wat als je jouw thuislaadpunt niet registreert?

Particulieren die niet voldoen aan deze meldingsplicht riskeren een administratieve boete van 250 euro. Het is dus sterk aan te raden om jouw laadpaal tijdig aan te melden.

 

Hoe registreer ik mijn thuislaadpunt?

Bekijk de website van jouw netbeheerder voor de benodigde stappen. Zo blijf je probleemloos genieten van jouw thuislaadervaring!

Ores: registreer jouw thuislaadpunt


RESA: registreer jouw thuislaadpunt


Sibelga: registreer jouw thuislaadpunt


Fluvius: registreer jouw thuislaadpunt


AIEG hanteert een declaratieformulier welke per post of per e-mail opgestuurd dient te worden. Dit declaratieformulier vind je hier.

Per post: AIEG – Rue des Marais, 11, 5300 Andenne.

Per e-mail: bt@aieg.be


REW hanteert een declaratieformulier welke per post of per e-mail opgestuurd dient te worden. Dit declaratieformulier vind je hier.

Per post: REW - Rue Provinciale 265 – 1301 Bierges.

Per e-mail: info@grdwavre.be


AIESH hanteert een declaratieformulier welke per e-mail opgestuurd dient te worden. Dit declaratieformulier vind je hier.

Per e-mail: clients@aiesh.be

Bel ons!

We zijn bereikbaar op: 
ma - vrij van 8:00u - 20:00u
za van 10:00u - 16:00u


03-544 29 20

Email ons

Vragen over private lease? 

Stuur een e-mail naar onze sales afdeling.

 

Veelgestelde vragen

Zoek je snel een antwoord op jouw vraag?

Vind jouw antwoord tussen de 
'Veel gestelde vragen' 

Bezoek ons

Je bent van harte welkom na afspraak!

Kom langs op:
Noordersingel 19,
2140 Antwerpen