Hoe werkt het: rijden met een elektrische auto?

Elektrische auto’s werken heel anders dan auto’s met een brandstofmotor. Uiteraard hoef je niet meer te tanken, maar moet je voortaan opladen. En het rijden met een elektrische auto is niet alleen heel anders, maar ook veel aangenamer!


Rijden met je elektrische privé-leaseauto

Het pedaal intrappen 

Rijden met je elektrische privé-leaseauto voelt helemaal anders. Hij trekt bijvoorbeeld razendsnel op. Het is een bijzondere ervaring om bijna geluidloos zo snel en sportief te kunnen rijden. Door het gaspedaal (of eigenlijk: het energiepedaal) in te drukken beschik je onmiddellijk over het maximale koppel (Nm) van je elektromotor. Bij een verbrandingsmotor zit daar altijd wat vertraging op (alle mechanische onderdelen moeten eerst op gang komen). En dat maximale koppel voel je direct: je schiet werkelijk vooruit!

Ook trek je veel gelijkmatiger op. Een elektrische auto heeft geen versnellingen: hun overbrenging wordt altijd verzekerd door een automaat. Bij een “gewone” auto met een automatische versnellingsbak voel je nog altijd de overgang, maar bij een elektrische auto is daar geen sprake van. Soepeler kan echt niet!

Het pedaal loslaten

En nu het omgekeerde: de alternator. Als je het energiepedaal intrapt, gebruik je dus energie uit je batterij. Maar als je het pedaal weer loslaat (of als je remt), dan wordt je elektromotor ineens een alternator. Alle energie die wordt vrijgegeven door het vertragen wordt weer opgeslagen in de batterij van je auto. Dat noemen we ‘regeneratie’ of regenererend remmen. Als dat geen slim rijden is!

“Het pedaal”: is er maar één?

We hebben het steeds over “het pedaal” maar uiteraard beschikt je elektrische auto ook over een rempedaal. Alleen gebruik je de rempedaal een stuk minder met een elektrische auto. De regeneratiekracht die wordt ontwikkeld als je het gaspedaal loslaat, zorgt al voor een flinke vertraging. De mate van regeneratie is overigens meestal instelbaar. Zo kun je zelf bepalen of de regeneratie meer of minder krachtig is.

Ga jij kiezen voor een elektrische privé leaseauto?

Bekijk onze elektrische privé leaseauto's

DirectLease Ga jij kiezen voor een elektrische privé leaseauto?

Hoe fijn is elektrisch rijden?

De auto rijdt heel natuurlijk

Je zou kunnen denken dat het lang duurt om de juiste gewoonten aan te kweken, maar elektrisch rijden went heel snel. Het gebruik van de automaat voelt erg natuurlijk aan en het doseren van het pedaal om op te trekken en af te remmen pik je zeer snel op. Je zult merken dat je vaak genoeg hebt aan één pedaal om te rijden. En de automatische versnellingsbak doet je al heel snel de drie pedalen in een klassieke auto vergeten.

Het laden is even wennen, maar eigenlijk niet zo’n probleem

Oké, laten we maar eerlijk zijn: "range anxiety" is een feit. Deze "rijbereikangst" is de schrik dat je met je elektrische auto je bestemming niet zult bereiken omdat de batterij leegloopt. Als beginnend elektrische bestuurder zul je daar zeker weleens last van hebben. Maar je zult ook snel genoeg een gevoel krijgen voor afstanden en in kilometers gaan denken: hoe ver moet ik nog en hoe ver kan ik nog volgens de boordcomputer?

Je moet je nieuwe elektrische privé leaseauto even leren kennen. In welke mate wordt je maximale rijbereik beïnvloed door tegenwind? En door koudere temperaturen? En door de werking van de verwarming of airco? Je komt er snel genoeg achter.

Ook wen je snel aan alle nieuwe meters op je dashboard, onder meer om je rijbereik in de gaten te houden en aan alle nieuwe functies in je auto om je stroomverbruik te beperken. Je kunt ook zuinig omspringen met de batterijlading door gebruik te maken van een speciale spaarstand (of eco-modus) en regenererend remmen.

 


Het is comfortabel rijden met een elektrische auto!

Elektrisch rijden brengt ook extra comfort mee. Elektrische auto’s hebben allemaal een automatische overbrenging en rijden super stil. Daarnaast zijn elektrische auto’s een tussenstap naar de zelfrijdende auto. Je kunt dus nu al profiteren van tal van functies die daar mee te maken hebben.

Denk bijvoorbeeld aan:

Adaptieve cruisecontrol

Dit is de slimme versie van de klassieke snelheidsregelaar. Met de adaptieve cruisecontrol kan de auto zelf zijn snelheid aanpassen aan die van zijn voorligger. Remt het voertuig voor je af? Dan doet jouw auto dat ook. Kun je weer op je ingestelde snelheid rijden? Dan trekt jouw elektrische auto weer op. Met de "Start & go"-functie kun je deze vorm van cruise control zelfs in de file gebruiken!

Rijstrookassistentie/Lane Keep Assist/Warning

Je auto helpt je om in je eigen rijstrook te blijven rijden. Sensoren in je auto zien de lijnen die je rijstrook begrenzen. Als je te dicht langs die lijnen rijdt, of je dreigt (zonder je richtingaanwijzer in te schakelen) van rijstrook te wisselen, dan grijpt je auto in.

Bel ons!

We zijn bereikbaar op: 
ma - vrij van 8:00u - 20:00u
za van 10:00u - 16:00u


03-544 29 20

Email ons

Vragen over private lease? 

Stuur een e-mail naar onze sales afdeling.

 

Veelgestelde vragen

Zoek je snel een antwoord op jouw vraag?

Vind jouw antwoord tussen de 
'Veel gestelde vragen' 

Bezoek ons

Je bent van harte welkom na afspraak!

Kom langs op:
Noordersingel 19,
2140 Antwerpen